Brasiliansk f*skgryta
I Brasilien en traditionell fiskgryta som går att variera, här en vegansk variant.
1 gul lök
3-4 klyftor vitlök
280 gram Oumph eller liknande köttsupstitut
alternativ marinerad, panerad tofu, eller bönor av olika sorter.
1 msk paprikapulver
Chili
400 gram krossade tomater
400 gram kokosmjölk
1 msk mortlad spiskummun
4 dl vatten
Vegetabilisk olja
Säsongens grönsaker, exempelvis
fänkål, stjälk selleri, spenat, morötter, potatis, tärnad stekt aubergine.
1 grönsaksbuljongtärning
1 lime
Marinerad, panerad tofu
400 gram tofu
0,5 dl rapsolja
0,5 vatten
f*skbuljong, eller annan buljong.
1 dl potatismjöl eller majsstärkelse
2 tsk lökpulver, näringsjäst
Salt
Peppar
Mixa rapsolja, vatten, buljongen, och kryddorna.
Bryt isär tofun till lagom stora munsbitar. Blanda tofun med marinaden och låt stå så länge du har tid, 1 tim eller över natten.
Blanda potatismjölet/majsstärkelsen med lökpulvret, näringsjästen, salt och peppar.
Rulla tofun i stärkelsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smörjd form. Ringla på olja. Ugnsbaka i 210 grader tills tofun fått färg.
Gryta
Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek lite till. Tillsätt chili, paprikapulver och spiskummin.
Undertiden kan du hacka grönsakerna.
Om du använder Oumph eller annat köttsubstitut, stek en stund för att få bra yta eller ännu bättre, ugnsgrilla en lite stund.
Tillsätt buljong, krossad tomat, kokosmjölk. Låt det puttra en stund.
Tillsätt de hackade grönsakerna och tofu eller bönor om du vill ha det.
Tillsist pressa limen och limeskalet, garnera med färsk koriander.
Smaka av, balansera upp sältan, syran och söttman med ev en lite nypa socker, salt eller mer lime.
Servera med ris och coleslaw eller creme fraiche, varför inte lite aioli.