Brasiliansk f*skgryta (Moqueca)
Bild av Angela Khebou: https://www.pexels.com/sv-se/foto/mat-potatisar-kastrull-kruka-12931072/

Brasiliansk f*skgryta

I Brasilien en traditionell fiskgryta som går att variera, här en vegansk variant. 


1 gul lök

3-4 klyftor vitlök 

280 gram Oumph eller liknande köttsupstitut

alternativ marinerad, panerad tofu, eller bönor av olika sorter.  

1 msk paprikapulver

Chili

400 gram krossade tomater

400 gram kokosmjölk

1 msk mortlad spiskummun

4 dl vatten

Vegetabilisk olja

Säsongens grönsaker, exempelvis

fänkål, stjälk selleri, spenat, morötter, potatis, tärnad stekt aubergine.

1 grönsaksbuljongtärning

1 lime


Marinerad, panerad tofu

400 gram tofu

0,5 dl rapsolja

0,5 vatten

f*skbuljong, eller annan buljong.

1 dl potatismjöl eller majsstärkelse

2 tsk lökpulver, näringsjäst

Salt

Peppar


Mixa rapsolja, vatten, buljongen, och kryddorna. 


Bryt isär tofun till lagom stora munsbitar. Blanda tofun med marinaden och låt stå så länge du har tid, 1 tim eller över natten. 


Blanda potatismjölet/majsstärkelsen med lökpulvret, näringsjästen, salt och peppar. 


Rulla tofun i stärkelsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smörjd form. Ringla på olja. Ugnsbaka i 210 grader tills tofun fått färg. 




Gryta

Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek lite till. Tillsätt chili, paprikapulver och spiskummin.


Undertiden kan du hacka grönsakerna.  


Om du använder Oumph eller annat köttsubstitut, stek en stund för att få bra yta eller ännu bättre, ugnsgrilla en lite stund.


Tillsätt buljong, krossad tomat, kokosmjölk. Låt det puttra en stund.


Tillsätt de hackade grönsakerna och tofu eller bönor om du vill ha det. 


Tillsist pressa limen och limeskalet, garnera med färsk koriander. 


Smaka av, balansera upp sältan, syran och söttman med ev en lite nypa socker, salt eller mer lime.  


Servera med ris och coleslaw eller creme fraiche, varför inte lite aioli.