Lasagne

Lasagne

Eftersom VegoEkoCykeln tycker att ekologiskt är viktigt är det egentillverkad veganost. Och det går att byta ut färsen med andra baljväxter. Tänk då på att du får tillsätta mindre vätska om du använder kokta bönor och om du använder linser så behöver du inte marinera utan koka linserna i marinaden tillsammans med de krossade tomaterna. 


Ingredienser

  • Växtfärssås
  • Ostsås
  • Riven ost
  • Lasagneplattor


Växtfärssåsen

  • 2 gula lökar
  • 3-4 klyftor vitlök 
  • 1 morot
  • 1 msk miso
  • 150 gram torr färs på baljväxter 
  • 3 msk tomatpuré
  • 200 gram krossade tomater.
  • Vegetabilisk olja
  • ca 0,5 msk Balsamvinäger
  • Nypa socker eller annat sött.
  • Lite buljong (efter smak)
  • Vatten
  • Örtkryddor såsom oregano, basilika, mejram.


Gör en marinad genom att mixa ihop 0,5 dl olja, 1 dl vatten, tomatpuré, miso, balsamvinäger, salt, vitlök, en nypa socker. Smaka av. Häll i den torra färsen så att den sväller.


Hacka löken, riv eller tärna moroten. Stek löken försiktigt så att den blir genomskinlig, tillsätt morot och den marinerade färsen. Stek på en stund till allt är genomstekt. Tillsätt de krossade tomaterna, låt puttra lite, smaka av med buljong och eventuellt mer vinäger, salt eller sötma. Tillsätt örtkryddorna.  


Veganost

  • 4 dl växtmjölk*
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 3 tsk agar agar pulver
  • 1,5 msk citronsaft eller mjölksyra
  • 3 msk näringsjäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
  • 1 dl kokosolja


Koka 2 dl växtmjölk med agar agar, näringsjästen, lökpulvret, salt tills den börja tjockna. Tillsätt resten av mjölken, kokosolja och majsstärkelsen. Rör om och se till att det inte blir klumpar. Använd stavmixer om det inte går bra. När allt börjar bubblar och tjocknat, häll i en behållare och kyl. För att använda i lasagnen behöver den inte kylas. 


Bechamelsås

  • 0,5 dl vegetabilisk olja.
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl växtmjölk
  • Muskot, salt, peppar


Bryn mjölet i oljan. Tillsätt  lite av mjölken, rör om. Fortsätt att tillsätta lite av mjölken i taget och rör om så att du får en slät sås. Tillsätt muskot, salt och peppar.


Ostsås

Ta ca 1 dl veganost och rör om i bechemelsåsen. 


Montera lasagnen

Täck botten av en ugnssäkerform med färssåsen. Lägg på ett lager med lasagnplattor. Ta lite ostsås, sedan lite färssås och tillslut mer lasagnplattor. Fortsätt så till formen är full eller allt är slut av såser. Avsluta med osten så mycket du själv tycker om (har du gjort egen behöver du inte riva den utan det går lätt att smeta på då den fortfarande är mjuk).