Moussaka
Eftersom VegoEkoCykeln tycker att ekologiskt är viktigt är det egentillverkad veganost. Och det går att byta ut färsen med andra baljväxter. Tänk då på att du får tillsätta mindre vätska om du använder kokta bönor och om du använder linser så behöver du inte marinera utan koka linserna i marinaden tillsammans med de krossade tomaterna.
Ingredienser
Förbered auberginen
Blanda ca 1 dl olja med salt. Skiva auberginen och vänd den i olja och saltet. Ugnsbaka auberginen i ca 210 grader tills de fått lite färg.
Växtfärssåsen
Gör en marinad genom att mixa ihop 0,5 dl olja, 1 dl vitt vin, tomatpuré, miso, ev lite vatten, salt, vitlök, en nypa socker. Smaka av. Häll i den torra färsen så att den sväller.
Hacka löken, riv eller tärna moroten. Stek löken försiktigt så att den blir genomskinlig, tillsätt morot och den marinerade färsen. Stek på en stund till allt är genomstekt. Tillsätt de krossade tomaterna, låt puttra lite, smaka av med buljong och eventuellt mer vinäger, salt eller sötma. Tillsätt peppar och örtkryddorna.
Veganost
Koka 2 dl växtmjölk med agar agar, näringsjästen, lökpulvret, salt tills den börja tjockna. Tillsätt resten av mjölken, kokosolja och majsstärkelsen. Rör om och se till att det inte blir klumpar. Använd stavmixer om det inte går bra. När allt börjar bubblar och tjocknat, häll i en behållare och kyl. För att använda i lasagnen behöver den inte kylas.
Bechamelsås
Bryn mjölet i oljan. Tillsätt lite av mjölken, rör om. Fortsätt att tillsätta lite av mjölken i taget och rör om så att du får en slät sås. Tillsätt muskot, salt och peppar.
Ostsås
Ta ca 1 dl veganost och rör om i bechemelsåsen.
Montera Moussaka
Skiva potatisen. Täck botten av en ugnssäkerform med färssåsen. Lägg på ett lager med potatis. Ta lite ostsås, sedan lite färssås och aubergine. Fortsätt varva ingredienserna tills formen är full eller allt är slut av såser. Avsluta med osten så mycket du själv tycker om (har du gjort egen behöver du inte riva den utan det går lätt att smeta på då den fortfarande är mjuk).