Saffran- och apelsingryta
Värmande gryta med spännande smaker som kombinationen apelsin och saffran som går att göra hetare med chili
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
Röd chili
0,5 gram saffran
1 röd eller gul paprika
ca 400 gram kokade kikärtor
6 msk tomatpuré
1 dl vatten
5 dl havregrädde
2 msk grönsaksbuljong
1 apelsin
Salt
Svartpeppar
Vegetabilisk olja
Valfritt, säsongens grönsaker, exempelvis
Blomkål, broccoli, sockerärtor, zucchini, spenat, mangold
Salt
Gryta
Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt hackad vitlök och stek lite till.
Tillsätt saffran, kikärtor och grönsaker. Fräs en liten stund.
Tillsätt vatten, tomatpuré, växtbaserade grädde och buljong. Låt puttra ca 5 min. Tillsätt apelsinskal- och saft. Smaka av med salt och peppar.