Veggieburger
De här burgarna är fulla av smak utan försök att efterlikna kött. Det går att byta ut delar eller hela färsen med linser.
1 dl grötris + 1,5 dl vatten + 0,5 dl olja.
2 gula lökar
3-4 klyftor vitlök
1 msk balsam vinäger
Chipotlechilipeppar
Buljong
En nypa socker, eller annat sötningsmedel
ca 250 gram Torr färs på baljväxter
ca 400 gram krossade tomater
2 mellanstora potatisar.
Vegetabilisk olja
Buljong
1/2 dl majstärkelse
Koka grötriset tillsammans med buljong, grötriset tar lång tid, ca 40 min. Ha låg värme och rör inte om så tar riset upp oljan bättre.
Under tiden hackar du löken och vitlöken. Stek vitlöken på låg värme tills den blir genomskinlig. Häll i vitlöken och stek den en liten stund.
Tillsätt chipotlechili, en nypa socker, vinägern. Stek en liten stund.
Häll i den torra färsen och låt den suga upp olja och andra smaker. Tillsätt krossade tomaterna och låt allt koka ihop till färsen eller linserna har kokat klart.
Häll i grötriset, riv i potatisen och majsstärkelsen.
Testa att stek en liten klick och smaka av. Balansera syra, sött, salt och önskad hetta. Tillsätt mer potatis eller majstärkelse om inte klicken håller ihop tillräckligt bra.
Ta ett decilitermått och skeva upp röran med och skopa ut och forma veggieburgers på en plåt.
Stoppa in plåten i ugnen ca 30 min, 210 grader.
Burgarna går att frysa.