Vego Bourguignon
Foto Dmitriy Zub

Vego Bourguignon

Egentligen en gryta gjord på franska vinet Bourguignon, men det går att ta ett annat rött vin. 


2 gula lökar

3-4 klyftor vitlök 

280 gram Oumph eller liknande köttsupstitut

alternativ marinerad, panerad tofu, eller bönor av olika sorter.  

1 burk krossade tomater

2 dl rött vin

4 dl vatten

250 gr champinjoner eller annan svamp

Vegetabilisk olja

2 morötter

1 palsternacka

1 liten bit rotselleri

1 svamp eller grönsaksbuljongtärning

Lagerblad, timjan,  mejram.

Peppar, kryddpeppar, salt.


Marinerad, panerad tofu

400 gram tofu

0,5 dl rapsolja

0,5 vatten

timjan

svampbuljong, eller annan buljong.

1 dl potatismjöl eller majsstärkelse

2 tsk lökpulver

Salt

Peppar


Mixa rapsolja, vatten, buljongen, och kryddorna. 


Bryt isär tofun till lagom stora munsbitar. Blanda tofun med marinaden och låt stå så länge du har tid, 1 tim eller över natten. 


Blanda potatismjölet/majsstärkelsen med lökpulvret, salt och peppar. 


Rulla tofun i stärkelsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smörjd form. Ringla på olja. Ugnsbaka i 210 grader tills tofun fått färg. 




Gryta


Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek lite till.


Tillsätt röttvin, lite buljong och de krossade tomaterna. Låt det puttra. 


Stek morötter, palsternacka och rotsellerin. 


Om du använder Oumph eller annat köttsubstitut, stek en stund för att få bra yta eller ännu bättre, ugnsgrilla en lite stund. 


Tillsätt grönsaker, kryddor och köttsubstitut champinjoner och låt sjuda en stund.


Smaka av, balansera upp sältan, syran och söttman med ev en lite nypa socker, salt eller mer vin.  


Servera med ris och coleslaw eller creme fraiche, varför inte lite aioli.