J*nssons frestelse
Ingen jul utan en J*nsson. Här är ett kryddigt veganskt recept.
2 gula lökar
Olja
1 kg mjölig potatis
7 dl växtbaserad grädde
0,5 dl majsstärkelse
(valfritt) 3 msk vätska från auberginenes kryddlag.
Salt, peppar.
Vegansk ansjovis (valfritt):
2 dl vatten
0,5 tsk ättika (12%)
0,5 tsk salt
1/4 dl strösocker
0,5 msk sandelträ
0,5 tsk oregano
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk vitpeppar
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 msk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen muskotnöt
0,5 tsk malen kryddnejlika
0,5 tsk malen kardemumma
2 smulade lagerblad
75 g aubergin.
Skala aubergine och skiva den i tunna skivor. Storlek som en ansjovis. Koka aubergine i hett vatten till den blir mjuk.
Gör en ättikslag genom att koka upp vatten. Häll i socker, salt och kryddor. Låt lagen svalna något. Häll den sedan i en burk med lock. Lägg i auberginen och låt den ligga i lagen i ca 7 dagar.
J*nssons frestelse
Skär löken i tunna skivor och fräs mjuk i olja eller växtbaserat margarin, använd låg temperatur. Stek till löken blir genomskinlig. Skär potatisen i pommesstrips tjocka stavar . Värm grädde och auberginespad, smaka av med eventuellt lite peppar och salt.
Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, aubergine och lök.
Häll på grädden över potatisen. Tänk på att inte fylla på för mycket så att det bubblar över.
Strö över ströbröd och klicka på växtbaserat smör.
Grädda i ugnen 225 grader i ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Tills potatisen är mjuk och fått en ljusbrun färg.