Palak Paneer
Foto Dmitriy Zub

Palak Paneer

Pallak Paneer betyder egentligen spenat med ost. Den här varianten byter vi ut osten mot cheezy tofu. 


2 gula lökar

3 klyftor vitlök 

450 gr fryst spenat

Vegetabilisk olja

1 tärning grönsaksbuljong

5 dl växtbaserad grädde

ca 2 cm färsk ingefära

3 msk Currykrydda eller 


Egen currykrydda

2 msk koriander

1 krm kanel

2 kryddnejlikor

0,5 msk kardemumma

0,5 tsk svartpeppar

1 krm torkad chili eller 1 färsk

1 msk gurkmeja

 


Cheezy tofu

400 gram tofu

0,5 dl rapsolja

1 dl sojamjölk

1 dl potatismjöl eller majsstärkelse

2 tsk + 2 tsk lökpulver

2 msk + 2 msk näringsjäst

En skvätt citronjuice

Salt


Mixa rapsolja, sojamjölken, 2 msk näringsjäst, och 2 tsk lökpulver salt.


Bryt isär tofun till lagom stora munsbitar eller skär i kuper. Blanda tofun med marinaden och låt stå så länge du har tid, 1 tim eller över natten. 


Blanda potatismjölet/majsstärkelsen med lökpulvret, salt. 


Rulla tofun i stärkelsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smörjd form. Ringla på olja. Ugnsbaka i 210 grader tills tofun fått färg. 




Gryta


Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och ingefära, stek lite till.


Tillsätt curryn eller currykryddorna och buljongen, stek i någon minut. 


Tillsätt den frysta spenaten. När spenaten är upptinad och börja puttra, tillsätt den vegetabiliska grädden. Värm upp och servera.