Röd curry
Thaiinspirerad gryta full med asiatiska smaker
1 gula löka
3-4 klyftor vitlök
3 msk röd currypasta
4 limeblad
1 msk färsk ingefära, fint hackad
1 röd eller gul paprika
1 dl krossade tomater
2 msk ris- eller vitvinsvinäger
4 dl Kokosmjölk
2 morötter
Vegetabilisk olja
280 gram Oumph eller liknande köttsupstitut
alternativ marinerad, panerad tofu, eller bönor av olika sorter.
Säsongens grönsaker, exempelvis
Blomkål, broccoli, sockerärtor, zucchini, spenat, mangold
Salt
Salladslök och koriander
Marinerad, panerad tofu
400 gram tofu
0,5 dl rapsolja
0,5 vatten
grönsaksbuljong.
1 dl potatismjöl eller majsstärkelse
2 tsk lökpulver
Salt
Peppar
Mixa rapsolja, vatten, buljongen, och kryddorna.
Bryt isär tofun till lagom stora munsbitar. Blanda tofun med marinaden och låt stå så länge du har tid, 1 tim eller över natten.
Blanda potatismjölet/majsstärkelsen med lökpulvret, salt och peppar.
Rulla tofun i stärkelsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smörjd form. Ringla på olja. Ugnsbaka i 210 grader tills tofun fått färg.
Gryta
Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek lite till. Tillsätt ingefära och rödcurrypasta.
(om du använder oumph eller liknande, fräs bitarna i grytan)
Tillsätt kokosmjölk, vinäger, krossade tomaterna, vatten, limeblad, salt. Låt det puttra.
Tillsätt grönsaker eventuellt tofu och bönor och låt sjuda en stund.
Smaka av, balansera upp sältan, syran och söttman med ev en lite nypa socker, salt eller mer vinäger.
Garnera med salladslök och/eller koriander