Röd curry
Bild av Angela Khebou: https://www.pexels.com/sv-se/foto/mat-potatisar-kastrull-kruka-12931072/

Röd curry

Thaiinspirerad gryta full med asiatiska smaker


1 gula löka

3-4 klyftor vitlök 

3 msk röd currypasta

4 limeblad

1 msk färsk ingefära, fint hackad

1 röd eller gul paprika

1 dl krossade tomater

2 msk ris- eller vitvinsvinäger

4 dl Kokosmjölk

2 morötter

Vegetabilisk olja

280 gram Oumph eller liknande köttsupstitut

alternativ marinerad, panerad tofu, eller bönor av olika sorter.

Säsongens grönsaker, exempelvis

Blomkål, broccoli, sockerärtor, zucchini, spenat, mangold

Salt

Salladslök och koriander



Marinerad, panerad tofu

400 gram tofu

0,5 dl rapsolja

0,5 vatten

grönsaksbuljong.

1 dl potatismjöl eller majsstärkelse

2 tsk lökpulver

Salt

Peppar


Mixa rapsolja, vatten, buljongen, och kryddorna. 


Bryt isär tofun till lagom stora munsbitar. Blanda tofun med marinaden och låt stå så länge du har tid, 1 tim eller över natten. 


Blanda potatismjölet/majsstärkelsen med lökpulvret, salt och peppar. 


Rulla tofun i stärkelsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smörjd form. Ringla på olja. Ugnsbaka i 210 grader tills tofun fått färg. 




Gryta

Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek lite till. Tillsätt ingefära och rödcurrypasta. 


(om du använder oumph eller liknande, fräs bitarna i grytan)


Tillsätt kokosmjölk, vinäger, krossade tomaterna, vatten, limeblad, salt. Låt det puttra. 


Tillsätt grönsaker eventuellt tofu och bönor  och låt sjuda en stund.


Smaka av, balansera upp sältan, syran och söttman med ev en lite nypa socker, salt eller mer vinäger.  


Garnera med salladslök och/eller koriander