Saffran- och apelsingryta
Bild av Angela Khebou: https://www.pexels.com/sv-se/foto/mat-potatisar-kastrull-kruka-12931072/

Saffran- och apelsingryta

Värmande gryta med spännande smaker som kombinationen apelsin och saffran som går att göra hetare med chili


2 gula lökar

2 klyftor vitlök 

Röd chili

0,5 gram saffran

1 röd eller gul paprika

ca 400 gram kokade kikärtor

6 msk tomatpuré

1 dl vatten

5 dl havregrädde

2 msk grönsaksbuljong

1 apelsin

Salt

Svartpeppar

Vegetabilisk olja


Valfritt, säsongens grönsaker, exempelvis

Blomkål, broccoli, sockerärtor, zucchini, spenat, mangold

Salt


Gryta

Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt hackad vitlök och stek lite till. 


Tillsätt saffran, kikärtor och grönsaker. Fräs en liten stund.


Tillsätt vatten, tomatpuré, växtbaserade grädde och buljong. Låt puttra ca 5 min. Tillsätt apelsinskal- och saft. Smaka av med salt och peppar.