Vegansk Brysselkålgratäng
Vegansk brysselkålsgratäng

Brysselkålgratäng

Eftersom VegoEkoCykeln tycker att ekologiskt är viktigt är det egentillverkad vegansk ost, då det inte finns att köpa. 


Ingredienser

  • 500 gram brysselkål
  • 1 liten purjolök
  • 2 dl växtbaserad grädde
  • 50-100 gram tinad eller färsk spenat
  • svartpeppar
  • Vegansk ost


    Ansa och dela brysselkålen i fjärdedelar. Skölja och strimla purjolöken.


    Lägg brysselkål, spenat, purjolök i en kastrull och häll i grädden. Koka upp. Krydda med salt och nymortlad svartpeppar.  


    Häll allt i en ugnsfast form för 4 portioner. Skiva osten överst. 


    Vegansk ost

    • 4 dl växtmjölk*
    • 0,5 dl majsstärkelse
    • 3 tsk agar agar pulver
    • 1,5 msk citronsaft eller mjölksyra
    • 3 msk näringsjäst
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
    • 1 dl kokosolja


    Koka 2 dl växtmjölk med agar agar, näringsjästen, lökpulvret, salt tills den börja tjockna. Tillsätt resten av mjölken, kokosolja och majsstärkelsen. Rör om och se till att det inte blir klumpar. Använd stavmixer om det inte går bra. När allt börjar bubblar och tjocknat, häll i en behållare och kyl. För att använda i lasagnen behöver den inte kylas.