Vego Bourguignon
Egentligen en gryta gjord på franska vinet Bourguignon, men det går att ta ett annat rött vin.
2 gula lökar
3-4 klyftor vitlök
280 gram Oumph eller liknande köttsupstitut
alternativ marinerad, panerad tofu, eller bönor av olika sorter.
1 burk krossade tomater
2 dl rött vin
4 dl vatten
250 gr champinjoner eller annan svamp
Vegetabilisk olja
2 morötter
1 palsternacka
1 liten bit rotselleri
1 svamp eller grönsaksbuljongtärning
Lagerblad, timjan, mejram.
Peppar, kryddpeppar, salt.
Marinerad, panerad tofu
400 gram tofu
0,5 dl rapsolja
0,5 vatten
timjan
svampbuljong, eller annan buljong.
1 dl potatismjöl eller majsstärkelse
2 tsk lökpulver
Salt
Peppar
Mixa rapsolja, vatten, buljongen, och kryddorna.
Bryt isär tofun till lagom stora munsbitar. Blanda tofun med marinaden och låt stå så länge du har tid, 1 tim eller över natten.
Blanda potatismjölet/majsstärkelsen med lökpulvret, salt och peppar.
Rulla tofun i stärkelsen och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller smörjd form. Ringla på olja. Ugnsbaka i 210 grader tills tofun fått färg.
Gryta
Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek lite till.
Tillsätt röttvin, lite buljong och de krossade tomaterna. Låt det puttra.
Stek morötter, palsternacka och rotsellerin.
Om du använder Oumph eller annat köttsubstitut, stek en stund för att få bra yta eller ännu bättre, ugnsgrilla en lite stund.
Tillsätt grönsaker, kryddor och köttsubstitut champinjoner och låt sjuda en stund.
Smaka av, balansera upp sältan, syran och söttman med ev en lite nypa socker, salt eller mer vin.
Servera med ris och coleslaw eller creme fraiche, varför inte lite aioli.