Chili sin carne

Chili sin carne

Enkelt och gott. Det går att byta ut färsen och andra baljväxter. Balsamvinägern och sockret är till för att balansera sött och surt. 


2 gula lökar

3-4 klyftor vitlök 

1 morot

250 gram torr färs på baljväxter 

2 burkar krossade tomater

1 dl linser, valfri

1 dl stora vita bönor (kokta)

Vegetabilisk olja

ca 1 msk Balsamvinäger

Nypa socker eller annat sött.

1/2 msk kaffepulver

Chili (välj det som du gillar)

ca 1 dl majs

Mexikansk oregano (om du får tag på det eller vanlig är också gott)

Buljong

Vatten



Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och stek lite till.


Tillsätt balsamvinäger, en nypa socker, lite buljong, kaffet och chilin. Låt puttra en liten stund.


Tillsätt den torra baljväxtfärsen (går med annan också). Låt allt puttra lite till.


Tillsätt krossade tomater och linserna, eventuellt andra färdigkokta bönor. Häll i vatten när det blir för torrt.


När färsen och linserna har kokat klart och chiligrytan har bra koncistens, tillsätt majsen och morötterna. Koka lite till. Smaka av och servera med ris.