Quinoabollar

Quinoabollar

Vegobollar med quinoa, rivna rotfrukter och grötris. Genom att använda riven potatis och grötris så håller bollarna ihop bättre. Med palsternacka och morot så tillsätts lite sötma och mustig smak. 


1 dl quinoa, + 1,5 dl vatten + 0,5 dl olja. 

1 dl grötris + 1,5 dl vatten + 0,5 dl olja.

2 gula lökar

3-4 klyftor vitlök 

1 palsternacka

1 morot

2 mellanstora potatisar. 

Vegetabilisk olja

Buljong

1/2 dl majstärkelse

3 sorters peppar


Koka grötriset och quinoan tillsammans med buljong. Quinoan tar ca 15 min medan grötriset tar lång tid, ca 40 min. Ha låg värme och rör inte om så tar riset upp oljan bättre.


Undertiden river du grönsakerna och lägger de tillsammans med lite salt. Låt stå tills riset och quinoan och riset är klart.


Hacka löken och vitlöken. Stek vitlöken på låg värme tills den blir genomskinlig. Häll i vitlöken och stek den en liten stund. 


Pressa ut överskottsvätska ur de rivna rotfrukterna. Rör ihop riset, quinoan, rotfrukterna, löken, majstärkelse och pepparn. Prov stek lite av röran för att testa smak och att det håller ihop. Tillsätt mer salt om det behövs. Låt röran stå i kylen ca 1 timme så går det lättare att rulla. 


Rulla bollarna och lägg på en plåt. Ställ in i ugnen på 200 grader (lite beroende på ugn) i ca 20 min eller tills bollarna fått fin färg.