Västkusts*ll

Vegansk västkusts*ll

Låt sillarna simma i havet (se WWFs fiskguide) och testa en västkustsill till jul, påsk och midsommar och som du kan äta med gott samvete, hur mycket du vill.


2 dl vegansk majonnäs
0,5 dl vegansk crème fraiche

1 rödlök 
200 gr tofu eller 200 gr inlagd aubergine

Buljong, gärna vegansk skaldjursvariant

1 tsk dijonsenap

1 burk tångkaviar

1-2 msk citronsaft

Dill

Salt och peppar


Blanda alla ingredienser. Låt stå i kylen över natten eller minst en timme. 



Inlagd aubergine


Lag

2,5 dl vatten

1 dl ättika (12%)

1,5 dl socker

5 krossade kryddpepparkorn

2 lagerblad

5 kryddnejlikor



S*ll

Ca 200 gram aubergine.

Salt


1 Rödlök

1/2 färsk dill


Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka tills sockret har löst upp sig. Låt svalna.


Skär aubergine i ca 1/2 cm tjocka skivor. Gnid in auberginskivorna i salt för att vätska ut dem lite. Skölj bort saltet. Skär aubergineskivorna i den storlek du vill ha "sillen". Koka bitarna i vatten tills de blir mjuka, någon minut. 


Skala och skiva löken, dela upp dillen i mindre "kvistar". Blanda alla ingredienser i burk och låt stå i kylskåp över natten.