Vegansk västkusts*ll
Låt sillarna simma i havet (se WWFs fiskguide) och testa en västkustsill till jul, påsk och midsommar och som du kan äta med gott samvete, hur mycket du vill.
2 dl vegansk majonnäs
0,5 dl vegansk crème fraiche
1 rödlök
200 gr tofu eller 200 gr inlagd aubergine
Buljong, gärna vegansk skaldjursvariant
1 tsk dijonsenap
1 burk tångkaviar
1-2 msk citronsaft
Dill
Salt och peppar
Blanda alla ingredienser. Låt stå i kylen över natten eller minst en timme.
Inlagd aubergine
Lag
2,5 dl vatten
1 dl ättika (12%)
1,5 dl socker
5 krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor
S*ll
Ca 200 gram aubergine.
Salt
1 Rödlök
1/2 färsk dill
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka tills sockret har löst upp sig. Låt svalna.
Skär aubergine i ca 1/2 cm tjocka skivor. Gnid in auberginskivorna i salt för att vätska ut dem lite. Skölj bort saltet. Skär aubergineskivorna i den storlek du vill ha "sillen". Koka bitarna i vatten tills de blir mjuka, någon minut.
Skala och skiva löken, dela upp dillen i mindre "kvistar". Blanda alla ingredienser i burk och låt stå i kylskåp över natten.