K*ttbullar
Veganska köttbullar

K*ttbullar

Vegobollar med svamp, rostade frön, rivna rotfrukter, soltorkade tomater och grötris. Genom att använda riven potatis och grötris så håller bollarna ihop bättre. Med palsternacka och morot så tillsätts lite sötma och mustig smak. 


1 dl grötris + 2 dl vatten + 0,5 dl olja

2 gula lökar

3-4 klyftor vitlök 

1 palsternacka

2 mellanstora potatisar. 

Vegetabilisk olja

1 Buljong

250 gram champinjoner eller ostronskivling

2 tsk timjan

5 st soltorkade tomater

1/2 dl majstärkelse

1 dl ströbröd

2 dl solroskärnor


1 msk tomatpure

1dl vatten

0,5 dl olja (gärna från de soltorkade tomaterna).

2 dl färs av baljväxter, här används ärt och bondböna.

Buljongtärning

Svartpeppar


Häll solroskärnorna på en plåt. Ringla lite olja och strö på salt. Rör om. Rosta solroskärnorna 180 grader i ca 15 minuter. 


Koka grötriset tillsammans med buljong ca 40 min. Ha låg värme och rör inte om så tar riset upp oljan bättre.


Undertiden river du palsternackan och potatisen och lägger de tillsammans med lite salt. Låt stå tills riset och quinoan och riset är klart.


Hacka svampen,  lök och vitlök. Börja med att stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig. Häll i vitlöken och stek den en liten stund. Häll i svampen och stek den med tills vätskan är slut. 


Mixa allt utom de rivna rotfrukterna. Mixa inte för jämn utan låt några bitar vara större. Blanda med majstärkelser och ströbröd. 


Rör ihop färsen med buljong, olja och tomatpurén. Låt färsen suga upp vätskan och stek tills det blivit lite tuggmotstånd.


Pressa ut överskottsvätska ur de rivna rotfrukterna. Rör ihop med den övriga röran. Prov stek lite  för att testa smak och att det håller ihop. Tillsätt mer salt om det behövs. Låt röran stå i kylen ca 1 timme så går det lättare att rulla. 


Rulla bollarna och lägg på en plåt. Ställ in i ugnen på 200 grader (lite beroende på ugn) i ca 20 min eller tills bollarna fått fin färg.