Vegansk senapss*ll
Låt sillarna simma i havet (se WWFs fiskguide) och testa en västkustsill till jul, påsk och midsommar och som du kan äta med gott samvete, hur mycket du vill.
200 gr tofu eller 200 gr inlagd aubergine
3 msk grov skånsk senap
2 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
0,5 dl hackad dill
Salt och vitpeppar
Blanda socker, senap och vinäger i en skål. Häll sakta ner olja medan du vispar, eller använder en stavmixer, till såsen blir tjock. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar. Blanda ner tofun eller den inlagda auberginen. Låt stå i kylskåpet över natten, eller minst en timme.
Inlagd aubergine
Lag
1,25 dl vatten
0,75 dl ättika (12%)
0,75 dl socker
3 krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
3 kryddnejlikor
S*ll
Ca 200 gram aubergine.
Salt
1 Rödlök
1/2 färsk dill
Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull. Koka tills sockret har löst upp sig. Låt svalna.
Skär aubergine i ca 1/2 cm tjocka skivor. Gnid in auberginskivorna i salt för att vätska ut dem lite. Skölj bort saltet. Skär aubergineskivorna i den storlek du vill ha "sillen". Koka bitarna i vatten tills de blir mjuka, någon minut.
Skala och skiva löken, dela upp dillen i mindre "kvistar". Blanda alla ingredienser i burk och låt stå i kylskåp över natten.