Shawarma

Shawarma

Mellanöstern använder mycket kryddor och det finns många rätter som går att göra växtbaserade/veganska fulla av umami.


2 gula lökar

3 vitlöksklyftor.

150 gram torra färsbitar på baljväxter 

1 morot

3 potatisar

En bit rotselleri

Salt


Marinad

2 dl växtbaserad yoghurt

0,5 dl chilisås

1 dl vatten

1 dl olja

2 msk vitvinsvinäger

1/2 citron, juice och zest.

2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

2 msk shawarmakrydda.



Shawarmakrydda

1 msk mortlad spiskummin

1 msk malen koriander

1/2 msk paprika pulver

1 tsk malen kardemumma

1 tsk gurkmeja

1/2 tsk mald kanel

1/2 tsk lökpulver

4 st malda kryddnejlikor

1 tsk mald svartpeppar

1/2 tsk mald cayennepeppar



Rör ihop marinaden och blanda ordentligt med stavmixer. Smaka av. Marinera ca 1 timme eller längre.


Dela potatisen, moroten och sellerin i tärningar. Lägg på en plåt, gnid in olja och salt och rosta i 220 ca 15 min. 


Hacka och stek löken på låg värme tills den blir genomskinlig, tillsätt vitlök. Stek tills allt ser färdigt ut. Stek gärna länge på låg värme för att få bitarna lite chunky. Tillsätt de rostade grönsaker, rör om och servera.